7.6.12

Dj zijn‘Beroemd zijn’ heeft meerdere categorieën. Meest bekende is natuurlijk de Hollywoodberoemdheid, bestaande uit A-, B- en C-sterren. In deze categorie kunnen A-sterren niet zonder vermomming over straat, B-sterren wel en behoort alles wat te maken heeft met ‘real life’ tot de C-categorie. In eigen land hebben we de welbekende BN’ers. Figuren die wel worden aangestaard, maar geen wc-hokjes hoeven te checken voordat ze gaan pissen. Vandaag de dag hebben we echter te maken met een geheel nieuwe categorie. De dj.

Laten we eerlijk zijn. Je zult niet snel over straat lopen, je vriend/vriendin bij de arm grijpen en schreeuwen: “O. Mijn. God. Dat is Tiësto!”. Sowieso natuurlijk een vreselijke vent, maar herken je hem ook tijdens een dagje shoppen in Amsterdam? Vast niet. Probleem bij dj’s is namelijk dat ze negen van de tien keer achter een enorme draaitafel staan. Klein zijn (Tiësto = uitzondering). Op honderd meter van het publiek staan. En misschien het belangrijkste punt: geen noemenswaardig knap gezicht hebben. Eentje waarvan je ook daadwerkelijk een poster boven je bed wilt hangen.

Het t-shirt met ‘Girls Love Dj’s’ is dan ook meer fantasie dan werkelijkheid. Natuurlijk zijn we gek op de dj. Zijn muziek dan. Gedurende een stapavond is de kans echter klein dat je daadwerkelijk de moeite doet om naar de dj zelf te kijken. Doe je dit wel, heb je meteen spijt. De fantasie over een knappe man die briljant draait gaat in rook op, want achter de tafel staat een dwerg met een fluorescerend acne-probleem. De enige dj die in de afgelopen jaren wél indruk maakte - met zijn kop, niet zijn muziek - was Don Diablo. Was. Toen moest hij zo nodig in een interview vertellen dat hij alleen sla eet.

Of de dj het zelf als een probleem ervaart dat zijn naam bekender is dan zijn kop, valt te betwijfelen. Het gaat immers om zijn muziek. Beter gezegd: wanneer je miljoenen op een bankrekening hebt staan, maakt het weinig uit dat niemand je kop herkent. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Afrojack’s gezicht is dankzij het dumpen van zijn babymama en het rondreizen - lees: neuken - met Paris Hilton bekender dan zijn eigen muziek. Afrojack maakt ook gelijk duidelijk dat intelligentie niet een vereiste is als dj. Kijk naar een paar YouTube filmpjes van deze man en je begrijpt wat ik bedoel. Zeewier heeft nog meer herseninhoud.

Hoogtepunt is echter David Guetta. Leuke herkenbare deuntjes; gezicht dat je binnen vijf seconden vergeet. Guetta neemt daar echter geen genoeg mee. Tijdens zijn ‘F**k Me I’m Famous’ avondje op Ibiza stopte hij tot vier keer toe zijn set, zodat iedereen kon klappen en hij even met zijn hand door z’n haar kon gaan. IJdelheid op zijn extreemst. Ondanks de muziek, de hoeveelheid mensen en het feit dat dit de bekendste dj op de wereld is, wilde ik maar één ding; de onbekende dwerg achter zijn dj booth. De dj die niets geeft om een ‘bekend gezicht’ en maar één ding wil: plaatjes draaien.


Follow my blog with Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten