2.8.12

Porno voor de lezeresDe gemiddelde vrouw leest het liefst een ‘chicklit’ in haar vrije tijd; je hebt deze binnen een paar uur uit, ze bevatten geen dodelijk vermoeiende complotten, wel een seksscène en altijd een ‘happy ending’. Gelukkiger kan een boek je niet maken. Waarom we niet het levensverhaal van Nelson Mandela lezen? ‘Geen tijd’, ´geen zin´ en ´hallo, ik ben fucking Einstein niet´, zijn de meest voorkomende antwoorden.

En geef ons eens ongelijk. Na acht uur stoïcijns e-mails tikken achter de computer, wil je niets liever dan neerploffen op de bank met een magnetronmaaltijd en RTL Boulevard op de achtergrond. Heb je immers maar twee hersencellen voor nodig en zorgt ook voor de broodnodige entertainment. Een literair hoogstandje lezen in onze weinige uren vrije tijd is dan ook ietwat veel gevraagd.

Chicklits hebben daarnaast ook het voordeel dat ze ‘publiek-proof’ zijn. In andere woorden; je kunt het boek rustig in de trein lezen, zonder de voorkant achter een tijdschrift te verbergen. Dat kun je niet zeggen van de befaamde Bouquet romannetjes inclusief Spaanse anabool op de voorkant. Deze zijn bestemd voor de donkere holtes onder je bed. Of het grof vuil, want de ‘Shakespeare-achtige’ zinnen zijn bijzonder tenenkrommend.

Maar er heeft zich een nieuw fenomeen voorgedaan: De erotische trilogie. Geen softe seksscènes met alleen maar liefde en een ‘kloppend lid’. Welnee, anaalpluggen en leren zweepjes. Daar gaan de boeken van de ’50 Shades of Grey’ trilogie over. En we zijn in de ban. Totaal. Vriendinnen die de laatste tien jaar geen letter hebben gelezen, nemen in de achtertuin – schuimbekkend – elke regel in zich op. Ingedutte liefdeslevens krijgen een nieuwe boost inclusief online sekspeeltjes en ook de tijdschriften doen volop mee. Hierin worden wekelijks lijsten met ‘must read’ erotische boeken gepubliceerd en het verkopen van abonnementen met een ‘gratis vibrator’ krijgt opeens weer animo.

Over een film van de beroemde trilogie wordt al druk gespeculeerd en online gaan de wildste geruchten over de hoofdrolspelers. Één ding is zeker: ook de film belooft een stomend spektakel te worden voor 18 jaar en ouder met meer inhoud dan de gemiddelde ‘Free My Willy’. Vrouwen wereldwijd kunnen niet wachten, want dankzij het boek hebben ze absoluut geen moment trek meer in vanilleseks. De erotische revolutie van de vrouw lijkt dan ook niet ver weg en wanneer het zo ver is, kan het boekenbranden beginnen. Zeg maar doei tegen de Bouquet romannetjes en simpele liefdesverhalen. Hallo tepelklemmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten